William Willems, Algemeen Directeur van Regus BeLux
“Uit rapporten blijkt dat in sommige landen maar liefst 27% van het BBP per hoofd van de bevolking verloren gaat door niet-deelname van de vrouwen aan de economie. Bedrijven met meer vrouwen in het bestuur zouden ook winstgevender zijn. Ze doen er dus goed aan om te bekijken hoe ze de mogelijkheden van flexibel werken voor werkende moeders kunnen verbeteren.”
William Willems, Algemeen Directeur van Regus BeLux
Brussel,
22
mei
2014
|
12:49
Europe/Amsterdam

Regus enquête: Bedrijven wereldwijd willen meer werkende mama’s

Samenvatting

Bedrijven moeten meer moeite doen om de werk-privébalans van werkende moeders te ondersteunen. Zo vindt bijna twee derde van de Belgische zakenmensen (66%) dat bedrijven, waarvan de werknemers na hun zwangerschap niet terugkeren, kansen mislopen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Regus, een internationale aanbieder van flexibele werkplekken. 19.000 zakenmensen in 98 landen werden hiervoor in september vorig jaar ondervraagd. In België waren er 200 respondenten.

Vrouwen die na hun zwangerschapsverlof terug aan het werk gaan, zijn geen verstofte werknemers. Integendeel, ze beschikken over waardevolle vaardigheden en expertise, aldus 56% van de Belgische respondenten. Wereldwijd is 64% deze mening toegedaan. 

Vaak hebben deze terugkerende moeders het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen hun werk- en privéleven. Flexibele werktijden (62%), werkplekken dichter bij huis (52%), parttimefuncties en videoconferenties (30%) zijn volgens de Belgische respondenten de meest gebruikte strategieën om meer moeders terug op de werkvloer te krijgen.

Andere belangrijke resultaten:

  • 62% van de Belgische respondenten geeft aan dat steeds meer vrouwelijke werknemers flexibel willen werken, wanneer ze na hun zwangerschapsverlof terug aan het werk gaan. Wereldwijd is dit 60%.
  • 52% van de Belgische zakenmensen – wereldwijd 56% - vindt dat werkplekken dichter bij huis een belangrijk incentive zijn voor ‘terugkerende moeders’.
  • 3 op 10 Belgische zakenmensen beweren dat videoconferenties -  in plaats van zakenreizen -   ‘terugkerende moeders’ helpen om een balans te vinden tussen werk en privé.   Wereldwijd is dit 35%

Methodologie

Meer dan 19.000 zakenmensen uit meer dan 98 landen werden in september 2013 online  ondervraagd. Deze contacten komen uit de internationale databank van Regus met meer dan 1 miljoen zakenmensen en is representatief voor hogere managers en bedrijfseigenaren over de hele wereld. Het onderzoek werd beheerd en uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie MindMetre