Cafés,
06
augustus
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Persbericht Regus: Een kwart van de Belgen werkt door tijdens hun vakantie

Bijna ‘business as usual’

Het onderzoek toont aan dat maar liefst 27% van de mannelijke kantoorwerkers tijdens hun vakantie vrijwel evenveel werkt als gewoonlijk. 19% van de vrouwen kan het dan weer niet laten om tijdens hun vakantie de telefoon aan te nemen, e-mails te lezen of belangrijke stukken door te nemen.Belgische kantoorwerkers hebben minder moeite om hun tablet, smartphone of laptop uitgeschakeld te laten in vergelijking met kantoorwerkers uit andere landen. Wereldwijdgezien staat vakantie voor 42% van de mannen – tegenover 34% van de vrouwen – bijna synoniem voor ‘business as usual’. William Willems, Algemeen Directeur van Regus België: “Uiteraard zou het niet nodig moeten zijn om tijdens vrije dagen, laat staan tijdens de zomervakantie, door te werken. Werknemers die echt bereikbaar willen of moeten zijn, raden wij aan om een vast contact- en werkmoment per dag in te plannen. Zo blijven ze toch in contact met de werkvloer en behouden ze de controle over hun werk terwijl hun reisgenoten zich niet aan hun werkijver hoeven te storen.”

Werk-privébalans

In plaats van tijd door te brengen met hun familie en vrienden, blijven Belgische kantoorwerkers vaak gekluisterd aan hun laptop of smartphone. Maar liefst 42% van de mannen – tegenover een kwart van de vrouwen - gaf aan van plan te zijn om per vakantiedag 1 tot 3 uur te werken. Vrouwen weten werk en privé dus beter te scheiden tijdens hun vakantie.

“De grens tussen privé en werk vervaagt. Een vlotte toegang tot het internet en de opkomst van smartphones, tablets en netbooks hebben ervoor gezorgd dat werknemers altijd en vrijwel overal bereikbaar zijn. De verleiding is dan ook groot om op vakantie werkmails te checken en taken uit te voeren die daaruit voortvloeien. Toch is het belangrijk om tijdens deze periode afstand te nemen van het werk en te ontstressen. Uitgeruste en ontspannen werknemers werken immers productiever en efficiënter,” aldus William Willems.

Japanse workaholics

In vergelijking met de internationale collega’s doen Belgische kantoorwerkers het bijlange nog niet zo slecht: werknemers in Aziatische landen zoals China en India zijn echte workaholics. Japan spant echter de kroon: maar liefst 70% van de Japanse kantoorwerkers werkt gewoon door tijdens hun zomervakantie.

Methodologie

Meer dan 26.000 zakelijke respondenten uit meer dan 95 landen werden in januari 2013 online ondervraagd. Deze contacten komen uit de internationale databank van Regus met meer dan 1 miljoen zakenmensen en is representatief voor hogere managers en bedrijfseigenaren over de hele wereld. Het onderzoek werd beheerd en uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie MindMetre .