Brussel,
19
december
2013
|
09:55
Europe/Amsterdam

Persbericht Regus: Niet nakomen van afspraken is irritantst voor collega’s

Regus-onderzoek legt de 10 grootste kantoorergernissen bloot

Samenvatting

Op de werkvloer storen we ons het meest aan collega’s die hun deadlines en afspraken niet nakomen (58%), gevolgd door collega’s die hun fouten weigeren toe te geven (52%). Al zijn dat niet de enige kantoorzonden waar collega’s zich schuldig aan maken. Dit blijkt uit een onderzoek van Regus, ’s werelds grootste aanbieder van flexibele kantooroplossingen,  waarvoor in januari meer dan 250 Belgische kantoorwerkers werden ondervraagd. In Nederland vond gelijktijdig hetzelfde onderzoek plaats bij meer dan 200 respondenten.

William Willems, Algemeen Directeur van Regus BeLux
“Net zoals we het in de omgang met onze familie en vrienden doen, moeten we rekening houden met onze collega’s en hun gewoontes willen we een langdurige en stabiele werkrelatie opbouwen. Een goede samenwerking bevordert de productiviteit! In het geval van onontkoombare ergerlijke factoren, kan het een goed idee zijn om een tot enkele dagen per week te telewerken (van thuis uit of vanaf een flexibele werkplek) om de sfeer op de werkvloer optimaal te houden.”
William Willems, Algemeen Directeur van Regus BeLux

We brengen heel wat tijd door met onze collega’s. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we af en toe kromme tenen krijgen van sommige gedragingen van onze medewerkers. Deze ergernissen kunnen nefast zin voor de productiviteit op de werkvloer.

De top 10 van de grootste ergernissen op kantoor:

 1. Collega’s die deadlines en afspraken niet respecteren (57,7%)
  Punctualiteit en betrouwbaarheid op vlak van deadlines en gemaakte afspraken zijn volgens Belgische respondenten belangrijke eigenschappen van collega’s. Meer dan de helft (57,7%) vindt het dan ook irritant wanneer deze niet nageleefd worden. Nederlandse kantoorwerkers denken er net hetzelfde over (58,4%).
 2. Weigeren fouten toe te geven of verantwoordelijkheid op te nemen (52,1%)
  Fouten maken is menselijk, het niet toegeven dat je er verantwoordelijk voor bent is ergerlijk. Althans, zo vindt 52,1% van de ondervraagden. Van de Nederlandse kantoorwerkers vindt 55,4% dit.
 3. Roddelen (29,2%)
  Vaak is de koffiemachine the place to be om een nieuw weetje over een collega op te pikken. Maar: opletten geblazen voor roddelaars. Bij 29,2% van de ondervraagden valt kwaadspreken en roddelen niet in goede aarde. Nederlandse werknemers vinden roddelen nog irritanter: 35,6% stoort zich hier aan.
 4. Luiheid (27,1%)
  27,1% ergert zich aan collega’s die de kantjes eraf lopen tijden het uitoefenen van hun job. Opvallend: heel wat meer van de Nederlandse kantoorwerkers (43,6%), kunnen hier moeilijk mee overweg.
 5. Luidruchtige telefoongesprekken (26,8%)
  Collega’s die luidruchtige telefoongesprekken voeren, doen de ogen rollen van 26,8% van de Belgische respondenten. Voor bijna 1 op 5 Nederlanders (19,8%) geldt hetzelfde.
 6. Collega's die vlakbij zitten, maar mailen in plaats van iets gewoon te vragen (24,7%)
  Interne e-mails zijn makkelijk, maar soms ook overbodig. Bijna 1 op 4 van de Belgische respondenten (24,7%) ergert zich wel eens aan collega’s die dichtbij zitten en hun vraag per e-mail versturen in plaats van die gewoon ‘live’ te stellen. Nederlandse kantoorwerkers vinden dit minder irritant (14,9%).
 7. Lange gesprekken over privé-aangelegenheden (21,3%)
  Een kleine blik in het privé-leven van onze collega’s kunnen we wel appreciëren, maar we houden het op dat vlak liever kort en bondig wat informatie uitwisselen betreft. Lange gesprekken over zaken die niets met het werk te maken hebben, ergeren zo’n 1op 5 Belgische kantoorwerkers (21,3%). ‘Slechts’ 10% van de Nederlandse werknemers stoort zich daaraan.
 8. Vieze geurtjes (16%)
  Etenswaren die een doordringende geur verspreiden of collega’s van wie de lichaamsgeur de neusvleugels doet trillen, vinden we allesbehalve aangenaam (16%). Van de Nederlandse werknemers geeft 7% aan hier niet door gecharmeerd te zijn.
 9. Laatkomers (12,4%)
  File, treinvertraging of niet; een op acht Belgische werknemers (12,4%) vindt het storend wanneer collega’s te laat op het werk aankomen.
 10. Roken of alcoholische dranken nuttigen aan het bureau (10,2%)
  10% van de mensen met wie je de werkvloer deelt kan het niet appreciëren wanneer je rookt of alcohol drinkt aan je bureau. 5% van de Nederlandse werknemers denkt er zo over.

William Willems, Algemeen Directeur van Regus BeLux: “Net zoals we het in de omgang met onze familie en vrienden doen, moeten we rekening houden met onze collega’s en hun gewoontes willen we een langdurige en stabiele werkrelatie opbouwen. Een goede samenwerking bevordert de productiviteit!  In het geval van onontkoombare ergerlijke factoren, kan het een goed idee zijn om een tot enkele dagen per week te telewerken (van thuis uit of vanaf een flexibele werkplek) om de sfeer op de werkvloer optimaal te houden.”

Methodologie
In januari 2013 werden 250 kantoorwerkers in België online ondervraagd naar hun grootste ergernissen op kantoor. In Nederland werden gelijktijdig meer dan 200 kantoorwerkers ondervraagd. Het onderzoek werd beheerd en uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie MindMetre.