Sofia,
12
януари
2016
|
10:42
Europe/Sofia

Бизнесът: работещите майки са супер служители

Компаниите желаят да наемат майки, но ключът е в гъвкавите форми на заетост

София, 12 януари 2016 г. – Глобално иследване на световния лидер в осигуряването на работни и офис пространства Regus разкрива, че завръщащите се на работа майки са изключително ценени от бизнеса заради техния опит и умения, тяхната надеждност и отлично управление на времето. Според бизнес лидерите, майките не сменят често своята работа, което спестява разходи за търсене на нови кадри и тяхното повторно обучение.

Майките, които се завръщат на работа имат важна роля в икономиката на една страна като допринасят за БВП чрез увеличаване на процента на заетост на жените. Една от основните причини обаче много жени да предпочетат да не се завърнат на работа след майчинство е голямото натоварване, което изпитват вкъщи и на работното място. Решението, според участниците в проучването, е в гъвкавото работно време - 74% от българските участници в проучването смятат, че гъвкавото работно време е ключът за привличане и задържане на жените специалисти на работа.

Основните фактори, които представителите на бизнеса в България изтъкват като причина да наемат повече завръщащи се на работа майки са:

  •  Уменията и опита на майките са изключително много ценени според 51% от участниците в проучването, а според 35% те са по-надеждни служители
  •  Според 38% от анкетираните жените с деца са много по-организирани в сравнение с останалите служители
  •  Майките работят изключително упорито и са по-грижовни служители, заявяват 16% от участниците в проучването
  •  39% от професионалистите ценят особено много усилието на работещите майки постоянно да се доказват като експерти в своята област

“Има огромно количество неизползван потенциал сред квалифицираните и опитни майки, които нямат възможността да се върнат на работа заради задълженията си към семейството. Гъвкавото работно време позволява на компаниите да се възползват от този потенциал и да наемат професионалисти, като предложат на жените удобна за тях възможност да се завърнат в работната среда. Ползите за бизнеса са ясни: по-малко текучество на кадри и по-ниски разходи свързани с наемане и обучение на нови служители. Но за да задържат тези изключително ценни специалисти е необходимо компаниите да предоставят някаква форма на гъвкава заетост. Такава например е възможността майките да работят по-близо до дома си.“, коментира проучването г-жа Десислава Митева, изпълнителен директор на Regus България.

За гъвкавост в работното време все повече се говори и в България. През изминалата година бяха изготвени и предложения за законов механизъм, който да осигури гъвкавост в рамките на работния ден и седмица в помощ на жените, така че те да могат да балансират между кариерата и семейството си. Около 70 000 жени стават майки всяка година в България и според различни изследвания и оценки, поне 18 хиляди майки остават извън пазара на труда. В същото време, в България има драстична разлика в нивата на заетост между жени и мъже, което поставя в неблагоприятно икономическо положение жените и вреди на цялостното икономическо развитие на страната.

Шаблон

За Regus

Regus е най-голямата глобалната компания за гъвкави офис решения, чиито клиенти са едни от най-успелите предприемачи, личности и мултимилионни корпорации.

Чрез своята мрежа от над 2 600 бизнес центъра в 106 страни с близо 4 млн м2 площ на водещи локации по света, Regus предоставя удобни, висококачествени и напълно обслужвани работни пространства където хората могат да работят независимо дали за няколко минути или години. Компании като Google, Toshiba и GlaxoSmithKline избират Regus за да могат да работят гъвкаво и направят бизнеса си по-успешен.

Ключът към гъвкавата заетост е удобството и Regus открива бизнес центрове навсякъде където неговите 2.1 милиона членове желаят – в градски центрове, предградия, шопинг центрове, железопътни гари, университети, бензиностанции на магистрали и дори читалища. Марките в групата - Regus, Regus Express, Signature Group, Open Office, Spaces и Kora предоставят всичко, от което се нуждае всеки бизнес, от традиционни офиси до креативни и раздвижени пространства, които стимулират креативното мислене и съвместната работа.

Основана в Брюксел, Белгия през 1989 г., Regus е базирана в Люксембург и листвана на London Stock Exchange.