15
октомври
2015
|
12:26
Europe/Sofia

Бизнес и служители все повече търсят гъвкави форми на заетост

Балансът между работа и личен живот и намаляване на стреса са основни причини служителите да искат да работят гъвкаво

Лондон, 13 октомври, 2015 г. – Повече от половината фирми използват гъвкави форми на заетост, показва глобално проучване на Regus, световния лидер в осигуряването на работни пространства. Компанията представи проучване сред 44 000 професионалисти от 106 страни, включително и България, според което и служителите и бизнес лидерите все повече търсят форми на гъвкава заетост като над половината компании в света ще се стремят да увеличат мобилните си служители, а пък половината от тях вече работят гъвкаво под някаква форма поне част от времето си.

Аргументи за тази тенденция могат да бъдат открити както от страна на служителите, така и от страна на бизнеса.

Служителите са силни поддръжници на гъвкавата работа като я приемат за основен фактор за постигане на баланс между професионален и личен живот и намаляване на стреса. Нуждата от баланс между работа и личен живот е водеща причина за търсене на гъвкави работни решения – според проучването 48% от професионалисттите предпочитат да работят близо до вкъщи за да намалят времето за пътуване и освободят време за лични интереси и почивка. Това е особено важно за девет от десет служители, които работят извънредно, защото средно служителите имат по един пълен ден извънредно работно време на седмица, а 50% от тях работят извън офис поне 2.5 дни в седмицата.

В същото време, изследвания показват, че най-важния фактор за намаляване на стреса при работа и подобряване на благосъстоянието не е по-малкото работа, а възможността да определяте работното си време и да усещате че имате контрол върху него. Използването на някаква форма на гъвкава заетост е лесен начин служителя да постигне това и компанията да защити служителите и тяхната производителност от опасен стрес.

Като резултат, и за щастие на “прегорелите” служители, които желаят да работят по-гъвкаво, по-голямата част от компаниите се стремят да оценяват конкретния принос на служителите, а не времето им прекарано в офиса - 76% дори казват, че висшият мениджмънт са по-производителни ако имат възможност за гъвкава заетост.

Г-жа Митева, изпълнителен директор на Regus България коментира резултатите: “Виждаме, че компаниите все повече развиват иновативни форми на заетост за да се трансформират в по-гъвкави организации, които да могат бързо да реагират при пазарни промени. Дали чрез избор на месторабота или повече контрол върху времето си, бизнеса все повече е привлечен от възможностите на гъвкавите форми на работа за своите служители. Ако планират нуждите на организацията си правилно и осигурят нужните активи, бизнес организациите и служителите могат само да спечелят от иновациите при новите форми на заетост.”

За щастие, проучването показва, че бизнеса е готов да приеме гъвкавата работа като 54% твърдят, че компаниите им ще се стремят да увеличат броя на мобилните си служители. Гъвкавите форми на работа означават стъпки към постигането на организация, която може бързо и адекватно да посрещне промените в пазарната среда чрез намаляване на използването на скъпо и често непълно заето офис пространство, чрез позволяването на служителите да работят от локации по-близки до дома им, по-голяма близост до клиентите, по-добра възможност за привличане на таланти, задържане на добри служители и по-висока производителност.

Близостта до клиентите е основен фактор за успех в бизнеса, защото глобалните компании казват, че физическата близост им помага да адресират въпроси по-бързо, подобрява удовлетворението на клиента, повишава продажбите и производителността и според проучването 67% от тях търсят по-близка локация до клиентите си за подобряване на продажбите.

Имайки предвид важността на изискванията на модерния служител, не е учудващо, че компаниите които искат да привлекат таланти и да задържат най-добрите професионалисти се стемят да отговорят на най-новите и добри практики за гъвкава заетост. Компаниите са наясно, че те могат по-добре да привличат и задържат таланти чрез осигурявайки им работни места по-близо да местоживеенето им - 64% смятат, че така ще привлекат по-добри професионалисти, които не искат дълги пътувания до работа. Освен просто намаляване на разходите, компаниите използват гъвкавата заетост за да подобрят здравето, благосъстоянието и производителността на служителите си – 61% от мениджърите споделят, че този стремеж към баланс между работата и личния живот на служителите е причината да търсят форми на гъвкава заетост. В същото време производителността на служителите се увеличава, тъй като 79% от отговорилите твърдят, че се стремят да отчитат работата на служителите си според реалните постижения, а не времето прекарано в офиса.

Според г-жа Митева проучването показва, че бизнес лидерите и служителите все повече приемат гъвкавите форми на заетост за положителна тенденция и заедно се стремят към един и същи резултат – по-здрави и по-производителни служители.

Шаблон

За Regus

 

Regus е глобалната компания за гъвкави офис решения.

 

Чрез своята мрежа от над 2 300 бизнес центъра в 106 страни, Regus предоставя удобни, висококачествени и напълно обслужвани работни пространства където хората могат да работят независимо дали за няколко минути или години. Компании като Google, Toshiba и GlaxoSmithKline избират Regus за да могат да работят гъвкаво и направят бизнеса си по-успешен.

 

Ключът към гъвкавата заетост е удобството и Regus открива бизнес центрове навсякъде където неговите 2.1 милиона членове желаят – в градски центрове, предградия, шопинг центрове, железопътни гари.

 

Основана в Брюксел, Белгия през 1989 г., Regus е базирана в Люксембург и листвана на London Stock Exchange.

 

За повече информация, посетете www.regus.bg