София,
14
май
2013
|
00:00
Europe/Sofia

Икономическите трудности не успяват да спрат предприемачите в България

София, 14 май 2013 г. – Според последното проучване на Регус, най-големият световен доставчик на гъвкаво работно пространство, 76 процента от българските предприемачи биха стартирали бизнес отново, ако имат шанс за това. В глобален мащаб този процент нараства до 85%. Проучването е проведено сред над 26 000 бизнес мениджъри и собственици на фирми в 90 страни.Проучването на Регус показва, че българските предприемачи считат бюрокрацията (98%) за най-голямата пречка за създаване на бизнес в наши дни. Липса на подкрепа от правителството (89%), състоянието на икономиката (83%) и доминирането на пазара от големи корпорации (81%) са другите фактори, които възпрепятстват стартирането на бизнес в България според респондентите в проучването. Над две трети от българските предприемачи се позовават и на липсата на достъп до кредити като сериозна пречка.

“Кой знае в какво състояние ще бъде икономиката, ако предприемачите решат да играят на сигурно и започнат да съкращават персонал, както направиха много от техните по-големи и безспорно по-добре обезпечени конкуренти. Предизвикателствата, пред които са изправени не са нови, но те ясно заявяват, че подкрепа на държавната се усеща слабо, въпреки най-добрите усилия от страна на правителството.“ споделя Катерина Ману, Генерален мениджър на Регус за Балканите.

Малките и средни предприятия са “двигателите на растежа”, осигуряващи от 40 до 50 процента от БВП в световен мащаб.[1] В световен мащаб, 50 процента от всички работни места са създадени от малки и средни предприятия,[2] въпреки това, те привличат само малка част от общите инвестиции в Г-20.[3]

“Предприемачите ще трябва да останат гъвкави, за да преминат през бурните води и да успеят. Липсата на институционална подкрепа означава, че собствениците на фирми ще продължат да предпочитат гъвкавите условия наработа, за да стимулират своите служители и да се концентрират върху растежа на своя бизнес. Затова в момента повече от половината от предприемачите използват гъвкави работни места.” допълва Катерина Ману, Генерален мениджър на Регус за Балканите.

Топ предизвикателства за предприемачите

Глобален мащаб

България

Липса на достъп до кредит

76%

68%

Бюрокрация

74%

98%

Липса на подкрепа от правителството

61%

89%

Текущите икономически условия

55%

83%

Доминирането на пазара от големите корпорации

48%

81%

[1] Brown S, Harris K, В посока към разбиране на потребителските перспективи на опита, Списание за маркетингови услуги, 24, 2012

[2] Източник: Ernst & Young

[3] Източник: Ernst & Young