София,
21
октомври
2013
|
00:00
Europe/Sofia

Регус отчита спад на бизнес доверието в бързоразвиващите се икономики

София, 21 октомври 2013 г. – Новото изследване на Регус - Индекс за бизнес доверие (BCI), отчита спад на бизнес доверието в бързоразвиващите се икономики, като България. В докладът се посочва още, че през следващите дванадесет месеца българските фирми ще се фокусират върху задържане на персонала, с цел оптимизиране на бизнес процесите и извличане на максимална полза от наличните активи, без да се налага правене на компромиси с плановете за разширяване.

Според изследването, проведено сред повече от 20,000 служители на висши ръководни позиции в 95 страни, ефективността се превръща в ключов фактор за запазване на конкурентоспособността, без компромиси по отношение на растежа. Изследването разкрива, че фирмите ще приоритизират в световен мащаб мерките за намаляване на разходите, от задържане на таланти до гъвкаво работно пространство, с цел извличане на максимална полза от съществуващите активи, както и бързо и гъвкаво разширяване.

Докато в развитите икономики нивата на доверие са се повишили с пет пункта до 109, в развиващите се страни е имало спад от девет пункта, като се е достигнало до 117. В България бизнес доверието през април 2013 г. е спаднало от 104 пункта до 100, което е доста под средните за света 113 пункта.

Изпълнителният директор на Регус, Марк Диксън, заявява: “Докато развитите икономики показват увеличаване на доверието и техните икономически перспективи стават положителни, развиващият се свят забавя темпото на растеж, а бизнесите се стремят към все по-голяма ефикасност за насърчаване на продуктивността. Нашето изследване също така посочва, че оползотворяването на гъвкави работни пространства може да има значително въздействие върху нетния финансов резултат, насърчавайки устойчивия растеж.”

Други резултати от изследването Индекс за бизнес доверие:

 

 • Фирмите, които отчитат ръст в приходите в България, са намалели от 35% до 33% и от 29% до 24%
 • Първите четири ефективни резултата за България са:
  • По-дълго задържане на персонала (47%)
  • Реорганизация на повече хора (47%)
  • Рентабилни доставчици на услуги (45%)
  • По-къса верига за доставки (37%)
 • Един от пет (22%) бизнеси планират редуциране на фиксираното офис пространство

 

Световната водеща CRM платформа salesforce.com разчита на бизнес центрове на Регус в половината от нейните 26 локации в цял свят. Компанията претърпя феноменално развитие от самото й откриване през 1999 г. в Сан Франциско и за трета поредна година заема първо място в класацията на списание Форбс "Най-иновативните компании в света"[1]. Лари Улфърт, който е Старши директор, занимаващ се с недвижими имоти в глобален мащаб, казва: "Работата с единично звено за контакт в Регус за нуждите на нашето глобално работно пространство прави разрастването ни в световен мащаб лесно управляемо и ефикасно. Спестили сме и доста парични средства, избягвайки предварителните капиталови разходи, свързани с оборудване на едно традиционно офис пространство."

-Край-

 

[1] Списание Форбс, август 2013 г., "Най-иновативните компании в света"