London,
22
февруари
2012
|
00:00
Europe/Sofia

Регус регистрира милионния си клиент

София 22 февруари 2012 г. Експлозивният растеж на гъвкавите практики на работа продължава с регистрирането на милионния клиент на най-големия световен доставчик на гъвкаво работно пространство.

Този исторически важен момент настъпи за Регус с новия клиент Innovative Database Solutions (IDS). Тази стартираща фирма нае гъвкаво работно пространство в бизнес центъра The Point of Inverness на Регус в Денвър, САЩ – един от 1200-та бизнес центъра на компанията в световен мащаб.

"Радвам се, че Регус достигна този важен момент в нашия стремеж да осигурим на компаниите по-интелигентни и по-продуктивни начини на работа. IDS е типичен представител на много малки предприятия, които ползват нашите услуги, за да си осигурят бързо и ценово-ефективно начало и разширяване на дейностите си, когато са готови за това." казва Марк Диксън, главен изпълнителен директор на Регус.

"Този исторически момент показва как революционната гъвкава организация на работата бързо се превръща в обичаен бизнес. Днес повече от един милиард души в глобален мащаб работят в движениe и разнообразието от алтернативни начини на работа във всички сфери на бизнеса продължава неизменно да нараства."Регус планира да добави стотици нови бизнес центрове към своята мрежа до декември 2012 г., с които да задоволи търсенето на предлаганите от тях гъвкави решения за работа, които позволяват да се работи навсякъде и по всяко време. В България броят на запитванията е нараснал с 95 % за 12 месеца.

Джъстин Хамилтон, президент на IDS, вече мисли за разширяване с Регус: "Една от причините, поради които избрах Регус, са техните допълнителни бизнес центрове в градове из страната. Когато трябва да работя извън Денвър, мога да се отбия в най-близкия център. Установяването на присъствие в друг град е също толкова лесно както да си поръчаш кафе."

Хамилтон ще има възможността да изследва нови пазари в страната и в чужбина във всеки център на Регус благодарение на безплатния Виртуален офис на Регус, който той получи като техния милионен клиент.

"Гъвкавите условия на работа са ситуация, в която всеки в бизнеса печели," добавя Диксън. "Те улесняват стартирането на нов бизнес, като IDS, а вече установените компании започват да работят гъвкаво, за да подобрят продуктивността на служителите си и да намалят режийните си разходи. Всичко това, заедно с по-добрия баланс между работата и личния живот, ясно показва защо феноменът "гъвкава организация на работата" става все по-популярен."