София,
08
март
2012
|
00:00
Europe/Sofia

Установяването на контакти заема почетно място в маркетинговия микс

София – 8 март 2012 г. - Въпреки че голямата част от българските фирми (73%) са на мнение, че установяването на контакти лице в лице ще продължи да бъде най-добрият начин за откриване на нови клиенти през следващите две или три години, все повече от тях вземат предвид и нарастващата важност на социалните бизнес медии в новия бизнес микс (38% понастоящем, при 31% в предишните три години). Най-новото проучване на глобалния доставчик на офис решения Регус, в което са взели участие над 16 000 висши бизнес мениджъри в цял свят, отчита развитието на този "многоканален подход" към новото бизнес поколение.

Установяването на контакти лице в лице продължава да бъде най-добрата практика за нов бизнес, въпреки спада от 11% в сравнение с предходния период. Въпреки това, нарастващата важност на сайтовете за професионално общуване като BranchOut, Viadeo и Xing излиза начело в проучването, което се потвърждава и от нарастващия брой потребители, като напр. за LinkedIn те достигат повече от 135 милиона.[1]

Поглед към останалите ключови инструменти за новото бизнес поколение:

  • 60% от българските респонденти заявяват, че рекламирането онлайн е един от главните канали за откриване на нови клиенти през следващите три години.
  • На наемането на персонал за продажби с широки контакти (42%) и посещаването на търговски изложения (44%) също се гледа като на важни инструменти за набиране на бъдещи клиенти.
  • В глобален план, 71% от служителите в малки бизнес предприятия смятат, че установяването на контакти лице в лице ще бъде от основно значение за набиране на клиенти през следващите три години, в сравнение с 61% от работещите в големи предприятия.
  • Традиционната реклама, директният маркетинг и телемаркетингът печелят по-малко последователи.

Резултатите от проучването бяха обявени от Регус при представянето на BusinessLink, специализирана платформа за търговия онлайн, която позволява на стотици хиляди клиенти в цял свят да купуват и продават продукти и услуги и да осъществяват контакти с други бизнес организации чрез мрежата на Регус. BusinessLink включва уебсайт с достъп чрез глобалния клиентски портал на Регус myregus.com, както и провеждане на неформални събития за установяване на контакти в цял свят Чрез уебсайта BusinessLink потребителите могат да преглеждат онлайн офертите, публикувани от стотици хиляди бизнес организации, които използват работно пространство на Регус в 95 страни в цял свят, или да заявят конкретни продукти и услуги тогава, когато са им необходими.

Андре Шарп, глобален директор продукти и бизнес развитие в Регус, отбелязва: "Възходът на социалните мрежи от бизнес медии означава, че в наши дни те са също толкова важен инструмент за намиране на нови клиенти, както и контактите лице в лице. В продължение на много години нашите клиенти ни информираха за допълнителните предимства, които им предоставят възможностите да се свързват и да осъществяват бизнес контакти с други компании чрез Регус. Радваме се, че имаме възможност да отговорим на техните потребности чрез пускането на BusinessLink, който моментално ще се превърне в един от най-големите портали за търговия за специално поканените участници. Достъпен единствено за клиентите на офис или виртуален офис на Регус, BusinessLink довежда глобалния пазар до всяка фирма, независимо колко голяма или малка е тя."