София,
06
юни
2012
|
00:00
Europe/Sofia

Хората на бизнеса в България няма да почиват пълноценно през тази лятна ваканция

София, 6-ти юни 2012 г. – Две пети от хората на бизнес в България (46%) няма да почиват пълноценно през тази лятна ваканция, а ще се опитват да отделят поне три часа за работа всеки ден, вместо да отдъхват край басейна или да прекарват времето със семейството и приятелите си. Между тези упорити професионалисти, които просто не могат да се откъснат от работата си, има и една малка група "закоравели" работохолици. 20% ще работят повече от три часа на ден през ваканцията, пренебрегвайки скъпите на сърцето им хора в името на професионалните им задължения. Това са някои от обезпокоителните резултати от последното проучване на Регус, осъществено сред над 16 000 респонденти в повече от 80 страни.

Хората на бизнес в България не само вземат твърде много работа със себе си за през ваканцията, но и немалко от тях ще останат "залепени" за своя смартфон или нетбук, като 54% заявяват, че ще работят по леко облекчен "бизнес график" дори и от плажния шезлонг. Така че вместо да се наслаждават на свободното време, прекарано с близките им хора, те ще се опитват да намерят баланс между целия стрес от работата и растящото недоволство на партньорите и разочарованието на децата си.

"Ползването на отпуск е важно не само за почивка и за заздравяване на връзките, но то може да се окаже и съществената разлика между служителя в добро здраве и този, който е на прага на изтощението. Тъй като проучванията отчитат, че стресираното съзнание е идеалната почва за натрупване на нездравословно безпокойство,[1]за професионалистите е важно да могат да се откъснат от офиса и да се отпуснат истински поне веднъж в годината."

Гари Гъртлър, говорител на Регус коментира: "Технологичните нововъведения направиха възможно работещите да са винаги във връзка и лесно да се поддават на изкушението да проверяват имейлите си и да се отдават на дейности, свързани с тях. С всички тези смартфони, нетбууци и Интернет връзки навсякъде вече е наистина много трудно да се "изключи", но откъсването от работа и отделянето на време за отдих със семейството и с приятелите си остава жизнено важно за доброто здравословно състояние.

"Да работиш до късно през нощта обикновено означава да се опитваш неуспешно да съчетаваш работата и активния семеен отдих и може само да ви приближи още една стъпка до пълното изтощение и да развали удоволствието на всички. Ако искат служителите им да бъдат удовлетворени, здрави и продуктивни, бизнес организациите трябва спешно да преразгледат начините за подобряване на ефективността и продуктивността, за да предотвратят прехвърлянето на работа в личното свободно време на персонала. Чрез въвеждане на повече гъвкавост и възможности за работа от вкъщи, както и чрез намаляване на времето за ежедневно пътуване до работата и обратно, бизнес организациите могат да станат по-ефективни, като оставят служителите да се откъснат напълно от работата си, докато са във ваканция."