Cafés,
18
september
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Persbericht Regus onderzoek: 4 op 10 Belgische managers doen aan telewerken

Begin maart eiste Yahoo!-topvrouw Marissa Mayer nog van al haar medewerkers dat ze weer op kantoor kwamen werken. Een volledig verkeerd signaal volgens Regus, want 4 op 10 van de Belgische respondenten (55% wereldwijd) is ervan overtuigd dat werknemers efficiënt vanop afstand te managen zijn, maar dan enkel wanneer de leidinggevenden hiervoor een opleiding genoten.

William Willems, Algemeen Directeur van Regus BeLux: “Flexibiliteit en productiviteit gaan hand in hand, maar dan moeten managers hun werknemers het vertrouwen en de vrijheid geven om te werken waar en wanneer ze dat willen. Telewerken zorgt bovendien voor lagere kosten en minder personeelsverloop voor de bedrijven.”

Uit het Regus-onderzoek blijkt verder dat slechts een kwart van de bedrijven in België - tegenover 37% van de bedrijven wereldwijd - specifieke rapportagesystemen gebruikt om de efficiëntie van telewerkers te monitoren. Videoconferentie-oplossingen zoals skype worden door bijna 4 op 10 ‘mobiele’ managers (39%) gebruikt om te communiceren met hun teams. Wereldwijd is dit 43%.

Meer flexibiteit leidt tot minder personeelsverloopMeer dan een derde van de Belgische respondenten (35%) – tegenover 37% van de respondenten wereldwijd - is van mening dat jonge medewerkers meer verantwoordelijkheid nemen wanneer ze de mogelijkheid krijgen om vanop afstand te werken. “Talentvolle medewerkers behouden is één van de grootste uitdagingen voor Belgische bedrijven. Door hen de mogelijkheid te geven om flexibel te werken , blijven ze gemotiveerd, wat op zijn beurt zorgt voor minder personeelsverloop”, aldus William Willems.

Europese Week van de MobiliteitBrussel en Anwerpen spannen wereldwijd de kroon als het op file aankomt. Dat blijkt uit de laatste gegevens van verkeersinfoplatform Inrix. Telewerken kan één van de oplossingen zijn voor het fileprobleem. William Willems: “Zeker tijdens de Europese Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) willen bedrijven hun werknemers ertoe aanzetten om de auto te laten staan en zich op een andere manier naar het werk te verplaatsen of van thuis uit te werken. Een professionele werkomgeving vlakbij huis geniet echter de voorkeur boven thuiswerken. Zo zijn werknemers in staat om de druk op het gezin te voorkomen, een professionele uitstraling te hebben en de productiviteit te verbeteren.”

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

 

  • 43% van de Belgische managers werkt op een andere locatie dan het kantoor gedurende minstens de helft van de werkweek (wereldwijd: 48%)
  • 40% van de Belgische managers zegt dat een goed management vanop afstand zeker kan, maar enkel als managers hiervoor een speciale opleiding volgen (wereldwijd: 55%)
  • 25% van de Belgische bedrijven gebruikt een rapportagesysteem om de efficiëntie van telewerkers te monitoren (wereldwijd: 37%)
  • 39% van de Belgische managers doet een beroep op videoconferentie voor een goede communicatie met hun werknemers (wereldwijd: 43%)

 

MethodologieMeer dan 26.000 zakelijke respondenten uit meer dan 95 landen werden in januari 2013 online ondervraagd. Deze contacten komen uit de internationale databank van Regus met meer dan 1 miljoen zakenmensen en is representatief voor hogere managers en bedrijfseigenaren over de hele wereld. Het onderzoek werd beheerd en uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie MindMetre .

 

[1] In België werden in januari 2013 250 zakenmensen ondervraagd