Vilnius,
16
October
2013
|
00:00
Europe/Berlin

Jaz u poslovnoj sigurnosti se smanjuje

Opadanje poslovne sigurnosti u ekonomijama koje se odlikuju brzim rastom dovelo je do smanjenja jaza koji ih deli od zrelih tržišta pošto efikasnost postaje glavni pokretač održanja kompetitivnosti bez usporavanja rasta, otkriva nova anketa kompanije Regus. Istraživanja su pokazala da kompanije daju prioritet merama za smanjenje troškova, od zadržavanja talenata do fleksibilnih radnih prostora, kako bi na najbolji način iskoristili postojeća sredstva i omogućili brzo i fleksibilno proširivanje.

Najnovijom anketom kompanije Regus za određivanje Indeksa poslovne sigurnosti (Business Confidence Index, BCI), kojom je obuhvaćeno više od 20.000 starijeg rukovodstvenog osoblja u preko 95 zemalja, utvrđeno je da je nivo sigurnosti u zrelim ekonomijama porastao za 5 poena, na ukupno 109, dok je u zemljama u razvoju opao za 9 poena, na ukupno 117. Na globalnom nivou, Regus Indeks poslovne sigurnosti iznosi 113 poena, što je za jedan poen manje od aprila 2013. godine.

Ovaj izveštaj je takođe pokazao da će se u sledećih dvanaest meseci kompanije usredsrediti na isplative usluge u cilju optimizacije poslovnih procesa i maksimalnog iskorišćenja postojećih sredstava bez kompromisa po pitanju planova za proširenje.

Kao komentar na ovo istraživanje, generalni direktor kompanije Regus, Mark Dikson, kaže: „Dok zrele ekonomije pokazuju porast sigurnosti kako njihova poslovna klima postaje pozitivna, zemlje u razvoju usporavaju sa rastom jer kompanije nastoje da postanu što efikasnije i povećaju produktivnost. Naše istraživanje je pokazalo i da korišćenje fleksibilnih prostora za rad može imati znatan uticaj na profit, čime se podržava održiv razvoj“.

Slede ostala otkrića istraživanja za utvrđivanje Indeksa poslovne sigurnosti:

  • Procenat kompanija koje su prijavile porast zarade i profita ostao je nepromenjen u odnosu na april 2013. godine, pošto je 49% preduzeća prijavilo porast zarade, a 39% porast profita.
  • Četiri glavna pozitivna faktora na polju efikasnosti su:
    • Isplativi dobavljači usluga (53%)
    • veći povraćaj investicije u marketing i oglašavanje (41%)
    • veći stepen zadržavanja zaposlenih u firmi (36%)
    • manje fiksnog kancelarijskog radnog prostora (34%)

Vodeća globalna CRM platforma, salesforce.com, oslanja se na Regus poslovne centre na polovini svojih lokacija od ukupno 26 širom sveta. Od kako je 1999. oformljena u San Francisku, ova kompanija je ostvarila neverovatan rast, a magazin Forbs ju je po treći put zaredom imenovao za Najinovativniju kompaniju na svetu.[1]. Lari Vulfert, stariji direktor za globalne poslovne prostore, izjavio je: „To što u kompaniji Regus za komunikaciju o našim globalnim potrebama za radnim prostorom koristimo samo jednu kontakt osobu pomaže nam da proširenje naše kompanije na globalnom nivou bude efikasnije i jednostavnije za upravljanje. Takođe, ostvarili smo znatnu uštedu time što smo na početku poslovanja izbegli kapitalna ulaganja u opremanje tradicionalnog poslovnog prostora“.

[1] Magazin Forbs, avgust 2013., Najinovativnije kompanije na svetu